In elke werkplaats in de carrosseriebranche wordt getild. Of het nu gaat om autoschadeherstellers, carrosseriebouwers, autobekleders of andere beroepsgroepen in de branche, allemaal hebben ze te maken met het tillen van zwaardere voorwerpen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het tillen van plaatmateriaal, carrosseriedelen, autoruiten, portieren, accu’s, wielen, gereedschappen, gereedschapskisten etc.

AANPAK

Bij het oplossen of verminderen van het tilprobleem dient de arbeidshygiënische strategie te worden gevolgd. Dit betekent dat eerst moet worden gekeken of de bron van het probleem kan worden weggenomen. De laatste optie is het inzetten van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Arbeidshygiënische strategie bij tillen:

  1. De bron van het probleem wegnemen: niet tillen.
  2. Hulpmiddelen gebruiken: tilhulpmiddel, voorwerp op hoogte brengen, voorraadkar, etc.
  3. Organisatorische oplossingen: samen tillen, taakroulatie, magazijninrichting, etc.
  4. Persoonlijke beschermingsmiddelen: kniebeschermers, etc.

Werkzaamheden waarbij regelmatig zwaar wordt getild, zijn onder andere het (de)monteren van autoruiten, samenstellen van carrosseriedelen, opbouwen van de richtbank, onderdelen uit het magazijn halen, (de)monteren van banden etc.

Het probleem zit in de eerste plaats in het handmatig tillen en het gewicht van het voorwerp of onderdeel. Soms is het gewicht te verminderen door te werken met lichter gereedschap of lichtere materialen. Een tilhulpmiddel en het werk op de ideale hoogte brengen met bijvoorbeeld een (pallet)heftafel, hefbrug of bokken zijn oplossingen om de tilbelasting op te heffen of te verminderen.

Breng aandachtspunten in tijdens het werkoverleg en betrek alle werknemers bij het zoeken naar oplossingen om slimmer te werken. Weten hoé zo gunstig mogelijk kan worden getild is minstens zo groot belang als het gewicht. Zorg voor regelmatig herhaalde instructie (jaarlijks) voor de werknemers over de manier waarop belasting kan worden voorkomen of verminderd.

Betrek een deskundige bij het zoeken naar oplossingen en het geven van instructies voor ergonomisch verantwoorde werkhoudingen. Als bovenstaande oplossingsrichtingen onvoldoende verlichting bieden, kunnen beschermingsmiddelen, zoals warmhoudjassen of bodywarmers om de spieren warm te houden, een verlichting geven in de dagelijkse tilbelasting.

BRANCHENORM, WET EN ACHTERGROND

  • Hoofdstuk 5 Arbobesluit, Afdeling 1: Fysieke belasting
  • NIOSH tilnorm-methodiek (specialistische methode en wettelijk geaccordeerde formule voor het berekenen van lasten).